Sviterna av att gå på Formex som högkänslig

Jag nämnde i mitt förra inlägg att jag är högsensitiv och fick frågan hur jag klarade mässan. Jag är så van att bara ta mig igenom och är otroligt glad för frågan. Det fick mig själv att sätta perspektiv och komma till fler insikter så jag vill gärna berätta mer här.

Jag har alltid fått höra att jag är väldigt känslig. Omgivningen tycker att jag överreagerar. I samband med att jag gick i väggen av utmattning för fem år sedan började jag lära känna mig själv på riktigt. Och har lärt mig att jag är högsensitiv och därmed väldigt intuitiv. Det är gåvor som jag lärt mig att älska, men som gör livet lite krångligt ibland. Så här upplevde jag resan till Formex 2019.

Paradisverkstaden på Formex

Resan ner var den första pärsen. Jag valde tåget för miljöns skull och för att det är njutbart. Att dela kupé med många andra tar på mina krafter eftersom jag har svårt att skärma av intryck och energier. Mitt i det märker jag inget, men efteråt, blir fort trött. Tåget blev 1,5 timme sent vilket innebar att jag missade mässan den dagen och fick boka om hemresan. SJ var väldigt hjälpsamma vilket underlättade rejält.

Efter tågresan väntade jag på min syster i en galleria. Ännu mer nya intryck och nya människor, i högt tempo. Jag gick där och kände att jag hade ont i hela kroppen  att jag kämpade mig fram som en zombie. Här påmindes jag om att denna känsla bar jag på varje dag de senaste sex åren jag bodde i Stockholm. Hur klarade jag det?

Hemma hos min syster vilade jag hela kvällen. Sov en underbar natt men tog mig ej upp i planerad tid på morgonen. Fick ligga kvar och vila. Ta egentid en stund och komma senare till mässan än planerat. Har starkt behov av att vara ensam med min egen energi för att rensa och ladda om.

Väl på mässan jobbade med att skärma av mig så gott det gick. Se det jag verkligen ville, men tappade helt struktur och ordning när intrycken sköljde över mig. Missade några av de besök och montrar jag planerat men så får det vara. Jag fick fort ont i huvudet och gång på gång behövde jag koncentrera mig på att rensa och koppla loss andras energier, stänga in mig på toa en stund.

Tack och lov var det inte så mkt folk på torsdagen så ensamma hörn fanns. Jag blir trött väldigt fort och somnar nästan, på riktigt – kroppen stänger ner. Mäktigt egentligen hur kroppen hanterar det, tacksam!

Känslan av dimma, bild från unsplash.com

Hemresan på tåget var som i en dimma. Fick inget gjort som jag hade hoppats. Sov tolv timmar och var ändock väldigt trött dagen efter med huvudvärk hela dagen … som en baksmälla!

Att vila och känna sig annorlunda, otillräcklig, dålig, bild från unsplash.com

Två dagar efter mässan sa kroppen ifrån och smällen kom. När det inte går att hålla sig vaken mer. Sov fyra timmar på dagen. Tur man har vänner som ställer upp så barnen kan leka. Fortfarande är jag dålig på att acceptera att jag blir så knäckt. I den bästa av världar skulle även denna vila vara inplanerad … jag lär hela tiden!

Är det fler som är som jag? Är jag ett unikum? Har svårt att tro det … känner du igen dig så svara gärna. Jag vill prata om det <3

med kärlek, Linda Lii

Ensam med mina tankar, knappast, visst är vi fler, bild från unsplash.com

90 Replies to “Sviterna av att gå på Formex som högkänslig”

 1. Du är absolut inte ensam jag är också högkänslig och sådant här drar ur all energi från mig. Det är därför jag vill jobba 75% också, jag fixar inte kontakten med människor hela tiden utan måste få lugn ibland. Trots det så gör jag som du och går på tillställningar då och då, men smällen kommer efteråt när jag är helt slut. Är väl för att man drar på sig allas sinnesstämning kan jag tro.

 2. Så jobbigt det låter och hoppas att det kommer bli bättre med tiden :/ Förstår att du blev väldigt trött och bra att du fick hjälp med barnen. Jag har aldrig känt så 🙂

 3. Låter som att det är tufft att vara så känsligt mot energier osv.
  Hoppas innerligt att du mår så mycket bättre nu

 4. Jag har samma problem men det brukar gå bra när man just gör det, men som du säger så kommer det efteråt som en chock nästan, blir helt slut i både kropp och själ.

 5. Det låter väldigt jobbigt att vara högkänslig. Skönt att du ändå kunde gå på mässan stund. Jag kan inte föreställa mig hur det måste kännas och vara. Härligt och höra att du har bra vänner som kan vara med barnen när du måste vila. Kram

 6. Jag förstår precis hur du menar. Blir också trött av alla intryck (och förmodligen människors sinnesstämningar). Jag är dock ganska bra på att planer in vila efteråt, eller i alla fall tillåta mig själv att bara vila flera kvällar under en vecka om jag har blivit dränerad under helgen. Man lär sig hur man fungerar!

 7. År också högkänslig, men har lärt mig hantera det. Däremot går jag helst själv på sådana ställen. Blir så stressad av att han med mig någon.

  1. Det är en balansgång. Oftast går jag också själv. Inne i min bubbla. Nu ville jag så gärna träffa Sofia som jag inte sett på ett år så det var värt det. Jag var beredd på arr inkludera henne i min bubbla <3

 8. När det här med högkänslighet började komma på tal var det många i min närhet som skickade länkar om det till mig. Jag känner igen mig delvis, men det är inte så att jag upplever det som ett stort problem eller att det hindrar mig. Jag har inga större problem med att skärma av och gå in i en egen bubbla om det är många runtomkring och då påverkas jag väldigt lite av intryck.

  1. Super! Är ju det vi behöver göra. Lära oss att skärma av och hantera det. Jag är inte riktigt där än men är såååå glad för alla som vill skriva med mig om detta. Jag får en annan trygghet och nya vinklar <3 tack!

 9. Jag är också högkänslig. Älskar att göra saker och träffa människor men efteråt blir jag helt slut. Vill bara vara i fred. När jag kommer hem från jobbet måste jag alltid få ta det lugnt och bara vara innan jag har energi till att ta tag i saker hemma.

  1. Ja tåget är skönt av flera anledningar och jag har skrivit på att inte flyga i år, det känns jättebra. Jag älskar att åka tåg, men helst med lite folk, samtidigt är jag ju väldigt glad att folk väljer tåget 🙂

 10. Intressant att läsa! Jag är HSP och måste lära mig hur jag spar och samlar energi då folk/saker har extremt lätt att ta min energi ifrån mig. Det är jobbigt att ta in så många intryck och känslor när man är bland massa folk, blir också väldigt trött av det. Mässor och tillställningar har inte vart jobbigt för mig förut men blev det när jag blev utbränd 🙂 Just nu är jag i en isolerande period och orkar inte träffa vänner eller något.. Tror det är pga att jag börjat jobba igen och ska börja plugga, mycket nytt att ställa om och kämpa med inåt!
  Så det var intressant att läsa om hur det är för dig 🙂

  1. Åh så fint att du delar med dig. Jag förstår så väl var du befinner dig och hur tufft ser är. Gissar att du själv börjar köra dig och acceptera var du befinner dig. Att få omgivningen att förstå är inte alltid lätt. Ta sin tid. Du är inte ensam och du lär dig att lyssna och vårda ditt nya jag. Önskar dig all lycka med det nya och ta väl händ om dig! ❤️

 11. Känner igen mig en del i det du beskriver men ändå inte riktigt 🙂 Är mer att jag är en introvert person tror jag så behöver av den anledningen mycket ensamtid och lugn och ro för att kunna ladda om, hatar verkligen stora folksamlingar med massor med människor, blir såå stressad och trött så undviker det så gott det bara går 😛

 12. Ja jag känner igen mig jag tror jag är högkänslig jag med kan lät ta in folks intryck och känslor och blir det för mycket intryck somnar jag när jag kommer hem. Du är absolut inte ensam om detta 🙂

 13. Vad bra att du laddade med sömn. Jag tror att många glömmer bort hur viktig den faktiskt är för att orka. Du verkar till att känna din kropp väldigt bra och var rädd om dom. Små steg!

 14. Känner igen mig och du är inte ensam!! jag är en högkänslig och känner av allas energier hur det suger sig fast i mig, Jag har nyss kommit tillbaka till jobbet helt efter heltidssjukskrivning och upptrappning under 1 år totalt. Jag klarar inte att jobba 100% så har en heltids tjänst på endast 75%. Det räcker gott och väl, Jag blir fortfarande lätt helt slut på i kropp och hjärna efter mycket intryck av människor.

 15. Oj, vilken pärs! Jag förstår att du ville åka på detta – i efterhand, tycker du det är värt en sådan resa för hur du mår under tiden / efteråt? Bara nyfiken!

  1. Ja det var värt det! Samtidigt tvingas jag inse att jag måste välja noga vad jag lägger min energi på. Har en tendens till at boka in mig på för mkt. Tro att jag ska funka som innan kraschen i väggen. Så mkt jag vill göra men får välja det som verkligen ger något. Bra sållnings-teknik kanske hihi

 16. Om du visste hur mycket jag önskade att jag hade koll på vart min gräns för intryck är. Adhd och utmattning, hand i hand men så värdelösa som kombination. Jag jobbar massor med ”här och nu” och ändå blir jag så slut, ibland redan innan jag ens har gjort något!

  1. Jag prioriterade och är nöjd med det. Nästa gång behöver jag planera bättre. Har lärt mig en viktig läxa denna gången och kommer välja mer noga var jag går. Formex var värt det men jag skulle tex ha skippat galleria-häng dagen innan. Tack att dj delar med dig av hur du upplever det <3

 17. Riktigt bra inlägg som du skrivit 🙂
  Är oxå högkänslig och en massa fobier så förstår dig verkligen… Men en mässa med en massa människor hade jag nog inte fixat alltså

  1. Åh så fint att du oxå delar! Är mässan tillräckligt intressant så gör du det oxå. Dock krävs lite planering. Om man verkligen vill. Det fina är ju att man bestämmer själv om man vill …. <3

 18. Tror att detta är väldigt vanligt för de som gått in i väggen, min svärmor är likadan, om hon jobbar mer än 3-4 timmar om dagen blir hon sängliggandes hela nästa dag och ev dagen efter. Hemskt. Kram<3

 19. Gud vilket intressant och bra skrivet inlägg! Jag vet hur det är för är också högkänslig, kan vara riktigt tufft ibland men oftast är det en superkraft att vara det 🙂

 20. Vill börja med att säga wow vilken stark person du är! Jag är också högkänslig, jag Är så känslig och har lätt att ta på mig och känna andras känslor också. har det dock inte lika tufft som du men jag kan verkligen förstå hur jobbigt du måste ha det! En massa styrkekramar till dig <3

 21. Är oxå högkänslig, känner av energier från andra på en gång om jag ex går in i ett rum eller så. De är riktigt jobbigt! Riktigt bra inlägg och du skriver riktigt bra

 22. Jag har också varit på Formex men det var några år sedan 🙂 Det var så roligt så vill dit igen 🙂 Vi var bara där en dag men det var så mycket att se så hade gärna gått 2 dagar 🙂

 23. Alla i tryck Ivardagen kan göra så många utröttade och matta och är man dessutom högkänslig ja då kan jag bara gissa att det är ett tufft. Jag kan stänga ute det mesta och trots att jag sitte i ett landskap på jobbet med flera hundra personer så kan jag stänga av. Heja dig för att du orkar och utmanar dig

 24. Det låter jättejobbigt att du ska ha det så som du har det bland folk. Så ska det inte behöva vara. Du har fullständig kontroll över din egen energi. Jag vill tipsa dig om poddavsnittet Empathy & Energetic Mastery av Jessica Reid. Du hittar den på acast, spotify etc. Podcasten heter Spirit Girls. Hon har tidigare haft det som du. Om du har frågor så finns jag på Instagram theresa_tunes_in
  Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *